Superdudes.nl was een Nederlandse website die tussen 2001 en 2008 erg populair was. Maar er zijn meer websites waar we vroeger online mensen ontmoetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het immer populaire MSN? Later werd MSN omgedoopt tot Windows Live Messenger, om vervolgens een snelle dood te sterven. En er waren meer websites die niet meer bestaan, maar die we toch veel gebruikt hebben.
10 websites waar we elkaar ontmoetten
Wat dacht je van andere websites zoals Xseno, Netlog en CU2? Het waren allemaal websites waar we dagelijks met elkaar in contact kwamen of zelfs de ware ontmoetten. Wij hebben een lijstje gemaakt:
1. MSN
2. Skype Me
3. ICQ
4. Hyves
5. CU2
6. Superdudes / Sugababes
7. Xseno
8. Netlog
9. MeowChat
10. Tagged
1: MSN
MSN bestond al sinds 1999 als opvolger van het programma Netmeeting. We hebben allemaal jarenlang op MSN gezeten om te chatten met klasgenoten, je tante of de buurvrouw. In 19999 werd het programma geïntroduceerd als MSN Messenger. Er is zelfs een heel werkwoord naar het programma vernoemd. Tot versie 8 heeft het programma zo heten, daarna werd het omgedoopt naar Windows Live Messenger.
Iedereen heeft wel een MSN-adres gehad. Op deze manier konden we met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld met klasgenoten of familieleden. Maar ook met mensen die we helemaal niet kenden konden we op fora vinden en zo via MSN toevoegen. MSN had in de gloriedagen een functie die veel apps toen nog niet hadden: een mogelijkheid om de webcam te gebruiken. Op die manier konden we elkaar zelfs zien en videochatten op lange afstand.
Het programma was te gebruiken via Mac en Windows. Er werden zelfs volledige chatbots gemaakt om mee te kunnen chatten. Tussen 1999 en 2012 heeft het chatprogramma bestaan. Daarna besloot Microsoft opeens het programma op te doeken, omdat het concurrentie kreeg van een ander programma uit de koker van de oprichters van KazAa, genaamd Skype. Skype werd in 2011 verkocht aan Microsoft. In de loop van april 2013 werden de servers van Windows Live Messenger stuk voor stuk offline gehaald. Sinds 30 april 2013 werd MSN volledig uit de lucht gehaald.
Sindsdien zijn er nog wel vaker versies opgedoken waarmee men het programma kon modificeren. Op die manier kon MSN toch op een minder functionele manier gebruikt worden. Zelfs dit jaar zijn er nog versies uitgebracht waarmee je weer een klein beetje kan msn’en. Toch gebruikt bijna niemand nog MSN en zal je dus niet meer steeds opnieuw in kunnen loggen om de aandacht van je crush te trekken.
2: Skype Me
Skype is een programma dat oorspronkelijk werd gemaakt door de auteurs van het toen zeer populaire KazAa. In 2011 werd het programma overgekocht door Microsoft en zou het MSN vervangen.
Toch was Skype al ruim van tevoren erg populair. Skype is nog steeds te downloaden. Skype heeft een eigen protocol, zodat je ook met firewalls gewoon met elkaar kunt chatten en bellen. Verder is het programma versleuteld, zodat het niet mogelijk is om je gesprekken af te tappen.
In de begindagen van Skype had het programma een interessante functie, waarmee je zelfs nieuwe mensen kon ontmoeten, zonder dat je de gebruikersnaam van die persoon hoefde te weten. Skype had een zoekvenster waarbij je iemand op geslacht, land en leeftijd kon selecteren.
Als je wel in was voor een praatje, dan kon je dit aangeven met de functie ‘Skype Me’. Bij deze functie geef je aan dat iedereen je mag bellen en dat je in de zoekresultaten wilt verschijnen. Op die manier kon je nieuwe mensen ontmoeten en lukraak vreemden bellen. Op een bepaalde manier is het dus zelfs te vergelijken met Omegle of ChatRoulette, al wist je bij Skype Me wel van tevoren of je een vrouw of een man zou spreken en hoe oud die persoon dan is.
Skype heeft verder net als MSN webcam ondersteuning. Die ondersteuning is er al sinds het begin van Skype. Voordeel is dat als je eindelijk je liefje aan de andere kant van de wereld gevonden had via Skype Me, je meteen met diegene kon videobellen en contact kon houden.
Om onduidelijke redenen heeft Skype de functie Skype Me een aantal jaar geleden al verwijderd. Daardoor is het niet meer mogelijk om mensen te vinden die graag met anderen willen chatten. Mogelijk komt dat door de privacy wetgeving. In 2011 had Skype al meer dan 22 miljard gebruikers.
3: ICQ
Uh oh! Uh oh! En natuurlijk het geluid van de stoomboot bij het aanmelden. Daaraan herken je meteen het programma die we allemaal gebruikt hebben sinds 1996: ICQ! De letters van het programma zijn trouwens niet lukraak gekozen, maar staan voor ‘I Seek You’. Op die manier hoor je de naam van het programma dus ook uit te spreken.
Met ICQ kon je doen wat de naam al verraad: mensen zoeken! Net als bij Skype kon je mensen zoeken op basis van geslacht, leeftijd en land. Deze mensen hoefden alleen maar online te zijn. Op die manier kon je dus willekeurig mensen aanklikken en een praatje gaan maken.
Begin jaren ‘2000 was ICQ dan ook een erg populair programma. Toch heeft ICQ een flinke dreun gehad, want Microsoft kwam met een ander alternatief: MSN. Sinds de komst van MSN namen de gebruikersaantallen van ICQ een flinke vlucht naar beneden. Daardoor gingen meer mensen naar MSN en waren er nog maar weinig mensen op ICQ te vinden.
Een grappig feitje: je kunt ICQ nog steeds gebruiken, ondanks dat het niet meer zo populair is als vroeger. ICQ is namelijk nog steeds in de lucht. Het wordt tegenwoordig onderhouden door een zogenaamde community: een groep mensen die nog actief ontwikkelt aan het programma.
Of je veel Nederlanders zal vinden op ICQ? In 2019 is dat bijna niet meer mogelijk. We hebben voor de grap eens ingelogd en kwamen vooral veel Chinese gebruikers tegen. Tenzij je op zoek bent naar een Chinese liefde zal je dus niet vinden wat je zoekt.
4: Hyves
De dansende banaan en krabbelen. Als we die twee dingen zeggen, dan denk je meteen aan Hyves. De naam Hyves kwam van het Engelse ‘beehives’, wat ‘bijenkorf’ betekent’. Hyves was vanaf 22 september 2004 te bezoeken. Vrijwel meteen vanaf de start was de website mateloos populair. Hyves was een volledig Nederlandse website en Facebook was nog niet erg actief in ons land.
Iedereen, jong en oud, had een eigen Hyvespagina. Deze kon je volledig naar eigen wens aankleden. Achtergronden, sneeuweffecten en felle kleuren waren op iedere pagina terug te vinden. De website werd opgericht door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen.
Op de website kon je gemakkelijk je foto’s delen. De eerste Hyvers waren trouwens gewoon familieleden en vrienden van de oprichters. Om meer bezoekers te trekken, werden vooral studenten overgehaald om te gaan Hyven. Dat woord is trouwens echt een werkwoord geweest die in de Dikke Van Dale heeft gestaan. In 2004 waren er zo’n 3000 Hyves. Vanaf begin 2005 verdubbelde het ledenaantal vrijwel elke week. Daardoor kreeg de website al geregeld technische problemen. Daarom werd er besloten om flink te investeren. In de zomer van 2005 had de website ruim een miljoen leden.
Zelfs bekende politici zoals Wouter Bos en Jan Peter Balkenende zaten op Hyves. Je kon ook voor Hyves betalen, zodat je meer vrienden mocht toevoegen en meer smileys kreeg. Meerdere keren werd Hyves verkozen tot Website van het Jaar. In 2011 werd Facebook actief in Nederland. Facebook was de doodsteek voor Hyves geworden, want er waren amper nog bezoekers, terwijl er in 2012 nog wel 10 miljoen Nederlandse accounts actief waren op Hyves.
De tijd van krabbelen en de dansende banaan was voorbij. We gingen allemaal naar Facebook om zo internationaal te kunnen chatten. Er is nog wel een initiatief geweest om Hyves weer tot leven te wekken, maar de organisatoren hadden het technisch niet erg goed voor elkaar, waardoor die poging mislukte. Zo werden er al snel diverse veiligheidslekken ontdekt.
5: CU2
CU2 was begin jaren ‘2000 heel populair. De letters ‘CU2’ staan voor ‘See You Too’ ofwel (zie jou ook). De website was zelfs een van de grootste jongerenwebsites in Nederland. In die tijd waren profielensites behoorlijk populair en waren een soort voorloper van de sociale media zoals we die nu kennen.
De website CU2 bestaat al sinds april 2000. Tegenwoordig kun je nog steeds gebruikmaken van de website, maar is de website vooral een dating website geworden. Om CU2 te kunnen gebruiken had je wel wat verstand van computers nodig, want je moest je eigen pagina programmeren met HTML. Je kon op CU2 foto’s laten zien en informatie over jezelf invullen.
Verder kon je berichten op elkaars profiel achterlaten. De ontwikkeling van CU2 stond zeker niet stil, want later werd het mogelijk om vakantiekiekjes en andere fotoalbums te maken. Of je een knappe kop hebt of niet of aantrekkelijk werd gevonden, kon je uitmaken met het ratingsysteem. Zo gaven bezoekers op je profiel je een cijfer op je foto’s en was er zelfs een ranglijst van meest populaire gebruikers op CU2. De website werd dan ook vaak gebruikt als datingsite.
Toch gebruikte lang niet iedereen de website als datingsite, want de meeste leden waren niet ouder dan een jaar of 19. In mei 2006 had de website 415.000 profielen geregistreerd. De jongste gebruikers waren 10 jaar oud, de oudste gebruikers 19 jaar oud.
CU2 werd bedacht door een internetbedrijf uit Leiden. Tussen 2005 en 2009 werd de website samengevoegd met een ander toen bekend bedrijf: ilse media. In 2009 werd de website overgenomen door een ander bedrijf dat vooral bestond uit oud-medewerkers van CU2.
De makers van CU2 hebben ook twee andere websites die meer over erotiek gaan dan over dating.
6: Superdudes / Sugababes
En dan natuurlijk Superdudes en Sugababes. Sugababes was vooral bedoeld als profielensite voor meisjes, terwijl jongens zich inschreven bij de website Superdudes.nl. Daarmee waren er dus twee websites; voor ieder geslacht één. Het was een van de meest populaire websites in Nederland.
Je kon surfen naar Superdudes en Sugababes sinds 2001. Grote kans dat ook jij vroeger zo’n profiel bij een van de websites hebt gehad, want in januari 2008 hadden meer dan 1,4 miljoen mensen een online profiel bij een van de websites. Met de website kon je nieuwe vrienden maken, maar de website werd ook vaak gebruikt om een nieuwe vriend of vriendin te vinden. Het gebeurde wel vaker dat mensen die elkaar op de website gevonden hadden, elkaar in het echt leerden kennen.
Superdudes en Sugababes draaiden vooral om nieuwe mensen ontmoeten. Toch werd er ook geregeld afgesproken en gedatet. Zo kon je op je eigen profiel persoonlijke informatie plaatsen. Je kon miniblogs maken waarin je je dagelijkse beslommeringen op kon schrijven. Verder kon je hobby’s toevoegen en foto’s plaatsen.
Superdudes en Sugababes waren vooral geliefd omdat je kon zien welke gebruikers er op bepaald momenten online waren, wie de profielbeheerder had toegevoegd en er werd bijgehouden hoe vaak een een profiel al bezocht was.
Een leuke functie van Superdudes en Sugababes was de mogelijkheid om elkaar complimentjes te geven. Dit deed je aan de hand van zogenaamde ‘kudos’. Dat waren cijfers en punten die je aan een profiel kon toekennen.
Sugababes was erg populair in 2008. In februari 2008 bezochten ruim 1,1 miljoen bezoekers de website. In juni 2008 liep dat aantal terug naar 713.000 bezoekers. Eind hetzelfde jaar, in december 2008, waren er nog maar 165.000 bezoekers over.
Ook bij tegenhanger Superdudes zette het verval in. Waar er in februari 2008 nog 596.000 bezoekers waren, waren het er in de zomer van dat jaar nog 340.000. Eind hetzelfde jaar bezochten nog maar 43.000 bezoekers de pagina’s.
Overigens was niet iedereen op Sugababes vrouw. Er zaten ook mannelijke profielen tussen. 70 procent van de gebruikers van Sugababes was vrouw, 30 procent was man. Bij Superdudes was 23 procent man, en 77 procent vrouw. De verhoudingen per website verschilden dus behoorlijk. De meeste bezoekers waren 13 tot 34 jaar oud. Toch was bij Sugababes 20 procent van de bezoekers 35 jaar of ouder, terwijl dat bij Superdudes niet het geval was.
Sugababes en Superdudes kregen het zwaar te verduren en verschilllende marketingexperts moesten de website zien te redden. Niet alleen deze twee websites hadden het zwaar, eerder ging het al slecht met CU2. Toch kon niet voorkomen worden dat de websites een stille dood zouden sterven. Op dat moment was TMG nog de eigenaar van de websites. De bedoeling was 120 miljoen euro omzet op te halen uit alle nieuwe mediasites. Dat bleek te optimistisch. Uiteindelijk werd de verwachting bijgesteld naar 100 miljoen euro. Ook dat lukte niet, zelfs niet als de winst van Sky Radio erbij op werd geteld. TMG probeerde nog bezoekers te trekken met Sugababes TV. Ook dat project mislukte. Eerder probeerde Sugababes al bezoekers te halen met Nightlounge.nl, een website over het uitgaansleven. Ook dat project faalde.
Op 1 november 2012 werden beide websites verkocht. Dat terwijl de websites jarenlang populair waren onder jongeren tussen de 13 en de 24 jaar. Op die manier werden online dates geregeld.
Erg lang duurde de overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) van Sugababes en Superdudes overigens niet. Met de komst van Facebook namen de bezoekersaantallen behoorlijk af. De oud-oprichters van de websites begonnen een nieuw bedrijf genaamd Swigle. Dat bedrijf kocht twee jaar later, in 2014 beide websites weer terug. Toch lukte het niet om de websites levend te houden, waardoor de websites uiteindelijk niet meer in handen van de oprichters zijn.
7: Xseno
Wellicht zegt het je helemaal niks, of heb je opeens een ‘oh-ja’-momentje. In april 2006 werd de nieuwe jongerenwebsite Xseno gelanceerd. De website draaide volledig om het maken van profielen. De website werd in korte tijd mateloos populair. De doelgroep; jongeren tussen de 13 en 21 jaar bleek een schot in de roos.
Binnen twee maanden tijd wist de website al 70.000 profielen te vergaren. Bezoekers bezochten de website meer dan twee miljoen keer per maand. Xseno stond vooral bekend om de hippe uitstraling, maar ook om het delen van foto’s en het aan kunnen spreken van profielen, zonder dat je daarvoor vrienden hoefde te zijn.
Alle jongeren die zich hadden aangemeld op Xseno kregen de toegang tot een zogenaamde ‘space’. Deze spaces gaven je de mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien. De motto van de website was dan ook: ‘show yourself to others!’. Op die manier kon je aan je leeftijdsgenoten laten zien hoe modieus, mooi of populair je was.
Iedereen had een eigen space. Daarmee kon je je profiel maken op een eigen stukje website. Op je profielpagina kon je verschillende dingen delen waardoor andere gebruikers je beter konden leren kennen. Natuurlijk je persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld je leeftijd en je hobby’s, maar ook naar wat je op zoek was.
Verder kon je foto’s delen en regelmatig korte berichtjes achterlaten via de weblog. Met de berichten inbox kon je elkaar berichten sturen zonder daarvoor eerst vrienden te worden. Daarnaast kon je elkaar Blings geven. Deze Blings waren punten die je uit kon delen en kon ontvangen op je profiel. Als je de meeste Blings had, kon je kans maken op mooie prijzen, chatten op de openbare chatbox of praten op het forum. Op Xseno kon je dus niet alleen vrienden maken, maar werd er zeker wat af gedatet! Zeker omdat je je gemeenschappelijke interesses en hobby’s kon delen.
8: Netlog
Netlog was een Belgisch online sociaal netwerk waar je met mensen van over heel Europa vrienden kon worden. De eigenaar is Massive Media, die tegenwoordig ook achter de profielenwebsite Twoo zit.
Je kon Netlog over heel Europa gebruiken, want er waren meer dan 40 verschillende talen. In augustus 2013 was Netlog nog behoorlijk populair, want de website kende meer dan 106 miljoen accounts. Massive Media werd in 2012 voor een bedrag van 18,9 miljoen euro verkocht aan het datingbedrijf Meetic. Een jaar later werd Netlog uit de lucht gehaald en doorverwezen naar de datingsite Twoo, die je nog steeds kunt bezoeken.
Met Netlog kon je op zoek gaan naar leden van bepaalde leeftijden in bepaalde landen. De mogelijkheid om leden uit bepaalde landen te zoeken was toen erg populair. Zo was het mogelijk om profielen te zoeken van mensen die in dezelfde regio verbleven en dezelfde leeftijd hadden.
MySpace en Facebook waren in opkomst toen Netlog populair was. Het verschilt ussen Netlog en MySpace en Facebook was vooral dat er geen reclames op de website te vinden was. 40 medewerkers hielden de 19 verschillende websites in de lucht. Buitenlandse studenten van de Universiteit Gent zorgden ervoor dat de website uiteindelijk in meer dan 40 verschillende talen beschikbaar was.
Een hoogtepunt voor Netlog was de komst van de website naar Turkije. Twee Turkse uitwisselingsstudenten vertaalden de website naar het Turks. Binnen vier maanden na lancering in Turkije waren er ruim 2,5 miljoen Turkse gebruikers.
Vooral bij Spaanse, Turkse, Engelse, Franse en Nederlandse gebruikers was Netlog erg populair. Toch kreeg Netlog net als veel andere profielensites te maken met Facebook, waardoor het aantal bezoekers terugliep.
Het bedrijf achter Netlog werd uiteindelijk verkocht. Daarop besloot het bedrijf achter Netlog om de website Twoo op te richten. Netlog werd niet meer bijgewerkt en in 2014 werden alle profielen van Netlog overgezet op Twoo. Die website is nog steeds in de lucht en grotendeels gratis, al moet je voor sommige functies wel betalen.
9: MeowChat
MeowChat was een app in de zomer van 2014 die opeens veel meer leden trok. Binnen een week groeide het aantal leden uit het niets explosief. Met MeowChat was het mogelijk om met volstrekte vreemdelingen te chatten. Verder kon je er nieuwe vrienden maken. Veel mensen vonden MeowChat een ideaal tijdverdrijf en gebruikten de app naast WhatsApp en Snapchat.
Met MeowChat kon je vrienden maken en nieuwe mensen ontmoeten. De app werd ook regelmatig gebruikt om nieuwe relaties te starten, want het was mogelijk om specifiek een geslacht, leeftijd en locatie te zoeken.
Een unieke feature van MeowChat was het kaartje. Op het kaartje kon je je kat naar toe verplaatsen, zodat je leden uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Duitsland kon vinden. Het was niet nodig om eerst vrienden met de leden te worden, je kon meteen een berichtje sturen.
Een andere functie die doet denken aan bijvoorbeeld Tinder en Omegle, is dat je met willekeurige mensen kon chatten. Dat werkte door op ‘Random Chat’ te klikken. Je werd dan verbonden aan een willekeurig persoon in één privéchat. Met de Explorefunctie kon je leden uit bepaalde gebieden zien. De profielen van de leden bestonden uit foto’s, waarop je dan een reactie kon geven.
MeowChat was een jaar lang erg populair en trok veel bezoekers, maar de app werd uit het niets opeens verkocht aan een andere eigenaar. De eigenaar van de app is een Chinees bedrijf. Alle profielen werden verwijderd, waarna je je opnieuw moest registreren. Helaas is van de originele MeowChat niet veel meer over. Toen we de app laatst weer eens installeerden, zagen we vooral Chinese schaarsgeklede gebruikers.
10: Tagged
Ten slotte: Tagged. Het is een social media website die al sinds 2004 bestaat. Veel van de websites die we hierboven genoemd hebben kwamen uit Nederland, maar Tagged werd opgericht door een Amerikaans bedrijf. In 2004 zag Tagged vanuit de Amerikaanse staat Californië het levenslicht. Inmiddels heeft de website meer dan 100 miljoen leden.
Je kunt de website nog steeds bezoeken en het uiterlijk is sinds 2004 amper veranderd. Een hoop bezoekers zijn overgestapt naar Facebook, waardoor Tagged niet meer populair is in de Europese landen. Dat terwijl Tagged in september 2011 ruim 5,9 miljoen unieke bezoekers uit de Verenigde Staten en 18,6 miljoen bezoekers wereldwijd heeft.
Tagged nam verschillende grote websites zoals WeGame en Hi5 over. Daardoor groeide de website fors, ondanks dat steeds meer mensen Facebook ging gebruiken. Het gebruik van de website was grotendeels gratis, omdat het werd gesponsord door adverteerders.
Tagged kent verschillende features die de website populair maakten. Zo kan je er spelletjes spelen, profielen aanmaken en elkaar virtuele cadeautjes geven. Je kan deze credits verdienen door bijvoorbeeld het bekende huisdierenspel te spelen, waarbij je een huisdier wordt en verschillende rijke ‘baasjes’ je als huisdier kan kopen. Voor de opbrengst van de verkoop kreeg je credits, waarmee je bijvoorbeeld cadeautjes kon kopen of zelf een huisdier kan kopen.
Ten slotte is er een bijzonder onderdeel bij Tagged: het meet-me-spel. Daarbij moet je net als bij Tinder bij elkaar op ‘ja’ klikken’. Je toont dan interesse in een profiel. Als je beiden een match bent, wordt je met elkaar in contact gebracht.
Tagged is een van de oudste profielensites binnen Europa. Toch is het niet in elk land even populair. Toen we laatst ons Tagged profiel weer eens in gebruik namen, kwamen we tot de conclusie dat er vooral veel Amerikaanse gebruikers en bots te vinden zijn.
Geef een antwoord