Op dit moment zijn er duizenden, waarschijnlijk miljoenen vrouwen op de wereld gefrustreerd, omdat hun man zich te weinig openstelt naar haar. Te vaak denken we dat iedereen op dezelfde manier denkt als wij. Als het gaat om emoties, zijn er meestal een aantal duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. We gaan anders met informatie om en reageren vaak net wat anders op bepaalde situaties.
Hoe verschillend zijn we?
Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat mannen en vrouwen informatie daadwerkelijk anders verwerken. Wanneer je een man vraagt hoe zijn dag was, antwoordt hij bijvoorbeeld ‘goed’. We denken dan snel dat hij iets verbergt, maar meestal was zijn dag daadwerkelijk gewoon ‘goed’. Mannen hebben minder de neiging om details te delen met jou of iemand anders. Als er iets gebeurd is, vertelt hij dat wel. Vrouwen hebben over het algemeen meer de neiging om informatie te delen en willen hun verhaal aan iemand kwijt.
Waar gaat het mis?
Niet zelden krijgt één iemand in een relatie het gevoel dat de ander niet genoeg deelt over zijn of haar leven. Regelmatig is het de vrouw die deze frustratie voelt. Lang niet altijd wordt dit goed gecommuniceerd naar de partner, waardoor frustratie en boosheid ophoopt, tot het punt dat er een ontploffing komt. Open communicatie is van levensbelang in een gezonde relatie. Gaat er iets niet goed naar je mening, uit dit dan richting je partner. Zo kun je potentiële problemen direct de kop in drukken.
Zo zorg je voor goede communicatie
Mannen laten vaak niet het achterste van hun tong zien. Wil je toch dat hij meer deelt, dan moet je ervoor zorgen dat dit makkelijk is.
- Accepteer wat hij deelt. Helaas, hij gaat niet van de één op de andere dag alles dat hij meemaakt met je delen. Accepteer wat hij deelt en probeer niet direct alles uit hem te trekken. Dit wekt alleen maar irritatie op.
- Wees een steun. Wanneer hij je iets vertelt, is het goed om hem te steunen in zijn mening. Zo moedig je hem aan vaker iets te delen. Natuurlijk moet je het ook zeggen als je het niet met hem eens bent, maar ga niet keihard de confrontatie aan.
- Wees geen adviseur. Geef niet altijd ongevraagd advies wanneer hij je iets vertelt. Soms wil hij gewoon iets kwijt en je steun voelen, meer niet. Het kan erg storend zijn als je direct met oplossingen probeert te komen. Hij vertelt het je in de eerste plaats om zijn verhaal kwijt te kunnen.
- Vraag naar details. Vraag specifieker naar gebeurtenissen van zijn dag. Vraag bijvoorbeeld niet hoe zijn werk was, maar wat het beste moment van de dag was. Zo krijg je leukere en betere gesprekken.
- Vraag hem iets te delen. Het lijkt een open deur, maar toch gaat het vaak mis, zeker als er al wat irritatie is opgekropt. Te vaak wordt er geëist dat hij meer praat. “Vertel eens wat meer!”, werkt averechts. Vraag het hem op een normale toon, daar bereik je veel meer mee.
Geef een antwoord