Er kan een moment komen waar je gaat nadenken over een nieuw huwelijk. Voor ouderen zitten er deels andere gedachten achter het hertrouwen. Je hertrouwt niet meer per se omdat je kinderen of bepaalde belastingvoordelen wilt, maar puur voor het symbolisme. Het is iets meer een formaliteit, een manier om de liefde tussen jullie te bevestigen. Voordat je de beslissing neemt, is het goed om over de volgende vier punten na te denken.
1. Je bezittingen
Je partner staat misschien niet in je testament, maar wanneer je in gemeenschap van goederen gaat trouwen, heeft hij of zij bij overlijden aanspraak op je nalatenschap. Het is geen prettig onderwerp om over na te denken, maar wel belangrijk. Laat je door een notaris informeren om tot de juiste keuze te komen.
2. Sociale zekerheid
Wanneer jij of je partner een nabestaandenuitkering ontvangt door het overlijden van een eerdere partner, vervalt deze wanneer er wordt hertrouwd. Het is verstandig om uit te rekenen wat het voor je financiële situatie betekent dat de nabestaandenuitkering vervalt. Eventueel kan een financieel expert je hierbij begeleiden.
3. Zorg en medische kosten
Wanneer je hertrouwt, beloof je bij elkaar te blijven, ook als het minder gaat. Het kan voorkomen dat jij of je partner ziek wordt en (ziekenhuis)zorg nodig heeft. Over het algemeen is dit allemaal goed geregeld met de verzekering, maar ook hier is het verstandig om goed te kijken wat de situatie is na het trouwen. Het kan zijn dat er veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de zorgverzekering.
4. Je woning
Wanneer je gaat hertrouwen, ga je meestal ook samenwonen. Het kan zijn dat jij of je partner een woning bezit die in de familie moet blijven. Dit betekent dat de woning niet op naam van de ander komt te staan. Bij overlijden heeft de familie volledig zeggenschap over het huis. Maak hierover van ten voren duidelijke afspraken en zet dit zwart op wit. Dit voorkomt extra pijnlijke situaties wanneer de eigenaar van het huis komt te overlijden.
Geef een reactie